Viete ako sa učiť efektívne?

Ako sa učiť efektívne?

Okrem rôznych druhov vyučovania existuje aj množstvo tipov a trikov, ako sa efektívne učiť. Na internete môžeme nájsť kvantum článkov o tom, ako si zlepšiť pamäť. Nie všetky metódy fungujú pre každého rovnako. My vám v tomto článku prinášame niekoľko osvedčených metód, ako zefektívniť vlastné učenie sa.

Na to, aby sme vedeli, ako sa systematicky učiť, stačí poznať pravidlo 5P:

1. Prostredie na efektívne učenie sa

Hoci je toto predmetom učiva na mnohých školách, stále sa niektorí študenti učia v hektických podmienkach, čo má potom negatívny vplyv na ich pamäť. V skratke treba podotknúť, že učiť by sme sa mali vo vyvetranej miestnosti a najideálnejšie za denného svetla. Poležiačky sa ešte nikto nič nenaučil, akurát tak zaspal. Preto je dôležité zvoliť polohu v sede.

2. Pravidelnosť

Akokoľvek jednoducho to znie, aj v súčasnosti je pre študentov veľmi ťažké nájsť si čas a pravidelne sa učiť, čo súvisí aj s motiváciou. Dobrým pravidlom je zostaviť si vlastný plán. Ale pozor! Väčšina študentov si plánuje aktivity dopodrobna. Stane sa, že keď nestíhajú, prepadajú stresu. Stačí si naozaj zostaviť jednoduchý plán a držať sa ho.

3. Plánovanie prestávok

Prestávky sú tiež veľmi dôležité, pretože pomáhajú predchádzať vyhoreniu. No krátke a časté prestávky či prokrastinácia ešte nikoho nikam neposunuli. Z tohto dôvodu je najvhodnejšie rozdeliť si učenie na časové úseky a pridať k nim prestávku 15-20 minút. Táto technika sa nazýva aj Pomodoro technika a pomáha bojovať proti vyhoreniu a viac si zapamätať. Po prestávke ale netreba zabudnúť na stručný prehľad už naučeného.

4. Písanie poznámok

Toto je gro v procese efektívneho učenia sa. Ak nemáme poznámky, len ťažko máme prehľad o učive. Poznámky nie sú sloh, ale stručné zhrnutie slov učiteľa či profesora. Okrem toho, že nás počas vyučovania udržujú v strehu, pozitívne vplývajú aj na zapamätávanie si, pretože mozog spracováva manuálne písanie a ukladá si ho do pamäti.

5. Pamäť

Najdôležitejšie na záver. Hoci naša pamäť funguje odlišne, ak si chceme niečo naozaj rýchlo zapamätať, určite stojí za to vyskúšať tieto tipy. Oveľa viac si študent zapamätá, keď si učivo usporiada do nejakého systému. Dobrou voľbou je aj pojmová mapa. Ak je učivo komplikovanejšie, netreba sa ho memorovať, ale veľa o ňom rozprávať alebo ho vysvetliť ostatným. Práve takto dokáže študent vyťažiť maximum.

Online doučovanie a individuálne jazykové kurzy v centre Alumno

Hľadáte spoľahlivé online doučovanie slovenského jazyka, matematiky, angličtiny, nemčiny, francúzštiny, španielčiny alebo ruštiny pre žiaka základnej alebo strednej školy? Alebo hľadáte individuálne online hodiny angličtiny, nemčiny, francúzštiny, španielčiny alebo ruštiny pre deti a dospelých?
Radi vám s tým pomôžeme. Kontaktujte nás cez formulár, ktorý sa nachádza pod článkom a my sa vám ozveme, aby sme si vysvetlili všetko podstatné ohľadom doučovania alebo individuálneho kurzu cudzieho jazyka. Naši šikovní lektori sa na vás už tešia.